Știai că ciupercile pot înlocui carnea și au un aport nutrițional bogat în minerale și proteine?
Îmbogățește-ți meniul săptămânal cu diferite soiuri de ciuperci gustoase și savuroase de la Divin Garden!
Preparatele din ciuperci proaspete sunt deosebit de variate, de la ciupercile făcute pe grătar, la supele cremă de ciuperci delicioase.
Ciupercile sunt bogate în fibre care ajută digestia, iar mineralele pe care le conțin ajută circulația și activitatea inimii, echilibrează tensiunea arterială, protejează colonul și sistemul digestiv și ajută creierul.
Ciupercile sunt o sursă bogată de vitamina B3 și B6 și totodată o sursă foarte bună de minerale.
Ciupercile, indiferent de specie, conțin procente semnificative de seleniu, potasiu (mai mult decât bananele), cupru, fier și magneziu. Spre exemplu, o porție (~100 g) de ciuperci asigură între 20% și 40% din necesarul de cupru al organismului. Acest mineral protejează inima și ajută la tratarea anemiei.
Pe de altă parte, o porție de ciuperci conține peste 50 de kilocalorii, aproximativ 5 g de proteine și carbohidrați. Consumate moderat și gătite dietetic, ciupercile nu constituie un pericol pentru siluetă și nici pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile de stomac.
Alege-ți ciupercile preferate și beneficiază de calitățile lor nutritive și curative!
Ciupercile au un gust deosebit, fie că sunt pregătite simplu la grătar, cu umpluturi din brânză sau legume, fie că sunt preparate cu sosuri savuroase, aluaturi crocante sau supe cremoase.
Ciupercile proaspete se pot ține la frigider într-o pungă de hârtie sau învelite cu un prosop de bumbac, care absoarbe umezeala. Ciupercile se țin în cutia pentru legume, unde pot rezista până la 5 zile.
Dacă vrei să culegi pe cont propriu ciuperci din pădure, este bine să ai cu tine un cunoscător al ciupercilor și un determinator foarte bun. Riscul de a confunda speciile de ciuperci comestibile cu ciupercile otrăvitoare este foarte mare. Pe de altă parte, trebuie să știi că din cele aproximativ 2500 de specii de ciuperci cu pălărie care cresc la noi în țară, aproximativ 500 sunt comestibile, dar nu toate sunt gustoase și fragede. Multe ciuperci care pot fi consumate au un gust amărui și fibre tari, chiar dacă nu sunt otrăvitoare și nu reprezintă un pericol pentru om.
La Divin Garden găsești ciuperci pline de gust, culese pentru tine direct din pădure!
Ciupercile Amanita – bureții de pădure
Este o specie de ciuperci de pădure, care crește în zonele mai calde, în pădurile de foioase de la deal și câmpie. Majoritatea ciupercilor din familia Amanita sunt toxice dacă sunt consumate crude, de aceea ele trebuie bine curățate și gătite. Nu pot fi folosite pentru salate, dar pregătite la tigaie sunt deosebit de gustoase și au un gust pregnant de minerale, pădure și pământ.
Dintre ciupercile Amanita cea mai apreciată este Buretele domnesc sau Crăița, o ciupercă de culoare roz-somon, cu pălăria rotundă. Aceasta se poate consuma și crudă, dar în cantități mici, fiind mai greu de digerat. În schimb, era considerată pe vremuri o adevărată delicatesă și servită adesea la mesele boierești.
Ciupercile Boletus – hribii de pădure
Familia Boletus cuprinde ciuperci cunoscute în mod popular drept hribi. Aici sunt cuprinse ciuperci care poartă numele populare de burete brun, burete popesc, buretele vrăjitoarei, mânătarcă sau hrib de vară și mânătarcă țigănească. Sunt ciuperci deosebit de gustoase, dar se recomandă să se consume doar gătite, deoarece unele dintre ele sunt toxice când sunt crude.
Ciupercile Leccinum – hribii cu picior solzos
Cea mai cunoscută ciupercă din această familie este hribul de plop, pâlnioara de plop sau pitarca portocalie. Este o ciupercă întâlnită pe plopii tremurători și crește din iunie până în octombrie, după ploile de vară. Este o ciupercă deosebit de gustoasă, care se consumă preparată termic. Piciorul ei este solzos, mai gros în partea de sus, iar pălăria albă capătă o culoare brun-portocalie pe măsură ce se maturizează.
Ciupercile Armillaria – ghebele
În această familie intră ghebele cu inel, ghebele de miere și ghebele de vară, ciuperci subțiri, cu pălării rotunde, care cresc în buchete la baza trunchiurilor de copaci. Sunt ciuperci deosebit de gustoase, dar trebuie consumate doar preparate termic.
Ghebele de stejar fac parte din familia Gymnopus și sunt și ele ciuperci savuroase, cu un gust deosebit și foarte nutritive.
Ciupercile Cantharellus – gălbiorii
Gălbiorii sunt ușor de recunoscut după forma lor ca de pâlnie și culoarea galbenă, frumoasă și atrăgătoare. Este o specie de ciuperci comestibile foarte apreciată pentru gustul lor deosebit și foarte căutată în pădure, fiind și ușor de recunoscut.
Ciupercile Tuber – trufele
Trufele sunt ciuperci deosebite, care cresc la rădăcina unor anumiți copaci sau pomi fructiferi sălbatici. Sunt ciuperci rare, cu un gust aparte, prețioase și foarte scumpe. La noi în țară predomină trufele negre și acestea sunt găsite cu ajutorul câinilor speciali antrenați pentru a le depista aroma ascunsă în pământ.
Foto: Shutterstock, Wikipedia